AION
Megragadni az időt...
...ezt tudja az AION. 10,2 g teljes mozgó tömegével rátapad a felfutó élekre, felbontása lenyűgöző. Valóban versenyképes a legjobb sztatikus hangfalak transzparenciájval, miközben egy néhány wattos erősítő is roppant dinamikával szólaltatja meg.

Valós dinamika akkor jöhet létre, ha az impulzus-szerű jeleket nem csapja agyon a csoportkésés, a zavaros akusztikai fázismenet. Ezért az AION egyetlen hangszórót tartalmaz, mely ráadásul hihetetlen paraméterekkel rendelkezik.

A hangszóró
- Egy 200 mm-es szélessávú hangszóró 96 dB/W/m érzékenységgel, 1,8 mm lineáris lengőkitéréssel tényleg képes színezetlenül megszólalni külső elektromos alkatrészek nélkül? - Az AION-ban igen, és bátran ki merjük jelenteni hogy ez talánegyedülálló a világon.

Ugyanakkor képes arra, hogy a "sweet point"-on kívül is élménnyé tegye a zenehallgatást. Iránykarakterisztikája fáziskúppal ellátott dóm magassugárzókhoz képest is egyértelműen zártabb, mégis, a többi szélessávú hangszóróhoz képest igen természetes görbülettel esik a magastartomány intenzitása a hallgatási szög növelésével. Ez lehetővé teszi hogy a színpadkép stabil és természetes maradjon, bárhonnan is hallgatjuk.


A tölcsér
Felépítése teljesen szokatlan. A tölcsér szája felfelé nyílik, így az optimális hallgatási pozícióban a fülünktől távolabbra eső száj az akusztikus keresztezési frekvencián azonos fázisban sugároz a hangszóróval. A kiszűrődő magasabb frekvenciájú, elszíneződést okozó összetevők irányítottságuk révén jelentősen csillapodnak. Mindezek által teljesen száműztük a hasonló méretű egyutas tölcsérek esetén megszokott nazális színezettséget, hordószerű döngéseket.

A tölcsér alsó kanyarulata az örvények és a káros visszaverődések minimalizálása érdekében lágyan ívelt, így a doboz alsó részének közepén egy nagyobb holttér alakul ki. Ennek az üregnek a kártékony rezonanciáit kör alakú nyílásokkal kialakított áttörés szünteti meg az oldallapok merevítő szerepét magtartva.

Az oldalakkal párhuzamos, különleges alakú merevítések kerültek az AION-ba két kritikus helyen. Ezek szerepe kettős: mivel az oldalfalaktól mért távolságuk nem egyenlő, ezért akusztikailag a doboz valós belső szélességét 5 különböző szélességre osztják el. Ezek a kártékony állóhullámok tervezett szétszórásáról gondoskodnak. Így igen frappánsan valósíthatunk meg egy tekintélyes méretű, ám akuszikailag nem párhuzamos oldalfalú dobozt.

Nézzen vissza később, mert további érdekes információkkal folytatjuk!

 

Technikai adatok

üzemmód   hátulterhelt tölcsér
doboz   210 liter (nettó)
hangszóró   200 mm szélessávú
érzékenység @1W/1m 96 dB
névleges impedancia   10 Ohm
frekvencia átvitel @+-2.5 dB 39 Hz-16000 Hz
szobai határfrekvenciák @-8 dB 35 Hz-20000 Hz

maximális hangnyomás

@50 Hz/ 1m 113 dB
javasolt szoba   >25 nm
ajánlott erősítő   4-30 W
méretek   34 *180.6 * 66 cm
tömeg   71 kg
csatlakozás   1 pár banánhüvely