Сделай сам

Feltett szándékunk, hogy a legmagasabb hanghűség világába minél többen belekóstolhassanak. Ezen a helyen részletes útmutatókat közlünk tölcséres szélessávú sugárzók és más hangdobozok építéséhez. A tervekhez minden alkatrészt biztosítani tudunk. Az itt közölt típusok könnyen kivitelezhetők. Mindent elkövetünk, hogy egy varázslatos, hosszútávon is kielégítő hangzást reprodukálhasson szinte bárki.
Különösebb felkészültséget nem igényel egyik terv sem, de felelőtlenül nem szeretnénk senkit barkácsolásra rávenni. Ezért a kritikus munkafázisokat megtárgyaljuk típusonként, így talán senki sem találkozik váratlan akadályokkal az építés során.

...galéria

Mielőtt nekiállna fűrészelni, fűrészeltetni, kérjük, feltétlenül konzultáljon velünk telefonon vagy e-mailben!

Letölthető dobozrajzok:

 Sonido Aion doboz
 Sonido SFR 200 homokóra doboz

 Sonido SFR 200 doboz
 Sonido SFR 175 doboz
 Sonido SFR 175 doboz 2

 Sonido SFR 175 doboz 3

 Sonido SFR 175 doboz 4

 Sonido SFR 175 doboz 5
 Sonido SFR 145 NEA doboz

 Sonido SFR 145 NEA doboz magas


 Sonido SWR 145 reflexdoboz
 Sonido SWR 200 reflexdoboz
 Sonido SWR 200 ONKEN doboz
 Sonido SWR 250 reflex doboz

 Sonido SWR 250 NEW reflex drawing
 Sonido SWR 300 reflex doboz
 Sonido SWR 145 Zárt doboz

 Sonido SWR 096/A Ellipse drawing 

 Sonido SFR145 + SCW 200 Kétutas doboz
 Sonido SFR175 + SCW300 Kétutas doboz 

 Sonido SFR200 + SCW400 Kétutas doboz 
 Sonido hangszóró mértetek

Egy igazi sláger. Egyre többen építik meg ezt az olcsó, de hihetetlen nívót képviselő hangdobozt. A sugárzó néhány wattos csöves erősítővel is jól hajtható, impedanciája 7 Ohm alá sehol sem megy. 
A rajzon megtalálhatók a leszabási nyersméretek. Ezek - az "a" és a "g" lapok kivételével - közvetlenül építőelemekként szolgálnak, további megmunkálást nem igényelnek. Keressünk megbízható lapszabász céget, és ne engedjünk néhány tized milliméternél nagyobb tűrést! Manapság egy jól beállított gépen ez könnyedén betartható. Hívjuk fel a szabász figyelmét az azonos méretekre, hiszen ezeket célszerű egy ütemben, a gép elállítása nélkül levágni. A doboz elemeinek rés nélkül kell illeszkednie, a ragasztás nem tölthet ki rést.

Az "a" lapon el kell végezni a süllyesztést (7mm mélység, D=144) a kosár pereme számára egy felsőmaró segítségével. Ha ez nem áll rendelkezésünkre vagy nincs gyakorlatunk a használatában, a süllyesztés el is hagyható, ám ekkor a hangszóró nyílásának belső éleit célszerű lekerekíteni vagy letörni. A süllyesztés elhagyása a hangminőséget nem befolyásolja észlelhetően, mivel a szélessávú hangszórók irányítottak. Ezután felsőmaróval vagy szúrófűrésszel kivághatjuk a hangszóró helyét (D=122 mm). Ezzel a frontlap beépítésre kész.

A "g" lapon el kell végezni a csatlakozó számára a kivágást. Ha ezzel megvagyunk, jön a legnehezebb feladat: a "g" lap letört végét kell kialakítani. Vékony ceruzával jelöljük be a törésvonalakat, majd ráspollyal alakítsuk ki az alakzatot! Sok kis lépésben haladjunk, folyton ellenőrizve az eredményt. Ha sikerült lenagyolnunk, egy sima falapra ragasztott 120-as csiszolóvászonnal simítsuk le a találkozási felületeket.

A felhasznált ragasztó vizes bázisú faragasztó. A ragasztást egyenes asztallapon végezzük! Előtte azonban az egyik oldallapra helyezzük fel a belső lapokat és ellenőrizzük az illeszkedéseket! Az ˇ"a" és a "b" lap együtt kerüljön beragasztásra! Szorítók alkalmazása ajánlott, de a ragasztó zsugorodása végett nem feltétlenül szükséges. A legfontosabb a ragasztás, illetve a szorítás során az elmozdulások elkerülése. Ezért nem szentségtörés a pozdorjacsavarok alkalmazása sem, melyeket száradás után eltávolíthatunk. A csavarok helyét nagyobb furatátmérőre tágítva facsapokkal tömítsük! Ha nem használtunk szorítót, az utólagos "köldökcsapolás" ajánlott (kívülről, az oldallapokból megfúrva).

A hangszóró mögötti kamrát lazán, teljes egészében ki kell tömni gyapjúval vagy Decronnal (szintetikus csillapítóanyag). A torok (a tölcsér és a kamra találkozása) kissé tömörebb csillapító "csomót" igényel, így a tölcsérbe a nemkívánatos magasabb tartomány meredekebb levágással jut csak be.

Rövidesen további információkkal bővítjük az oldalt...